crystalandflowers

Bloemen en planten in de tuin beschermen tegen dieren?

Ben jij een liefhebber van bloemen en planten? Dan wil jij die nieuwe bos bloemen, of net aangeplante kamerplant of tuinplant, natuurlijk vrij houden van ongedierte. Maar het kan juist ook heel mooie zijn om tussen de planten want insecten en levende dieren te hebben. Misschien heb jij in de tuin wel prachtige gekleurde bloemen staan? Bijen en wespen kunnen daar natuurlijk op af komen. In deze blog gaan we verder in op dit onderwerp. Er is natuurlijk een groot verschil tussen een boeket bloemen in de woonkamer en in uw tuinkamer of achtertuin. Buiten is wat extra leven in de tuin en tussen de bloemen juist erg mooi. We hopen je te overtuigen door de tips en adviezen in deze blog van onze hovenier.

 

Dieren in uw planten en tuin

Uw tuin wordt extra levendig als er dieren in uw tuin leven. De meeste dieren houden niet van een net georganiseerde tuin. Dieren houden van een tuin met veel beplanting van struiken en bomen, een wat rommelige tuin met hout en bladeren waar zij zich in kunnen verschuilen. Welke dieren er in uw tuin leven is ook afhankelijk van de biodiversiteit in de omgeving van uw tuin, het soort grond van de tuin en of u uw tuin extra aantrekkelijk maakt voor dieren. Je kunt speciale gekleurde bloemen planten waar dieren op af zullen komen.

Het aantrekkelijk maken van uw tuin voor dieren

De meeste dieren houden van planten en levend materiaal. Levend materiaal trekt meer dieren aan dan dood materiaal; in een houten schutting kan een dier zich niet verschuilen, in een heg wel. Ook kunt u voedsel neerleggen om dieren te trekken. Wilt u bijvoorbeeld vogels naar uw tuin lokken, dan kunt u ze trekken door voederhuisjes en vetbolletjes te plaatsen. Ook nestkastjes kunt u plaatsen om bijvoorbeeld een Koolmeesje of Pimpelmeesje te trekken om te gaan nestelen. Zo zijn er voor de diverse vogels, diverse soorten nestkastjes te koop. Een Merel nestelt echter het liefste in de heg; daar heeft u geen nestkastje voor nodig. Je kunt ook juist mooie bloemen aanplanten waar de dieren tussen gaan zitten en een veilig nest kunnen bouwen. Daarvoor zijn wel dikke takken nodig.

Minder veelvoorkomende dieren

Een minder veelvoorkomende bezoeker van de tuin is de egel. Een egelvriendelijke tuin heeft veel beplanting, dode bladeren die in hoopjes in de tuin zijn blijven liggen, stenen en hout. Een egel komt vooral in de schemer tevoorschijn en houdt er van om tussen de bladeren te zitten of zich tussen stenen of hout te verstoppen (hier tussen houdt hij ook een winterslaap). Zo kunt u zomaar een egel tussen uw opgeslagen openhaardhout vinden. Ook houden egels van vijvers waar ze water uit kunnen drinken. Een eekhoorn komt voor als er eekhoorns in de omgeving van uw tuin leven. Een notenboom kan een eekhoorn de tuin in lokken. Of een bak met ongezouten pinda’s: eekhoorns zijn daar dol op. Marters komen vooral voor in Limburg. Marters maken daar holen in de tuin. (Als u regelmatig een dode struik of boom in uw tuin heeft, kan de oorzaak een marter zijn, die de wortels van de plant opeet). Een boommarter komt minder vaak voor in Nederland.

 

Bron: bloemisten vergelijker bloemenbutler.nl